Ιστορικό Ξεκίνημα

Το 1999 γεννήθηκε η κόρη μας η Φαίδρα. Μαζί της ήρθε και μια αναπάντεχη διάγνωση. Η Φαίδρα γεννήθηκε με σύνδρομο Down (SD).

Μάθαμε λοιπόν ότι το παιδί μας θα είναι διαφορετικό από τα άλλα, ακόμα και από την μεγαλύτερή μας κόρη.
Τα απερίγραπτα συναισθήματά μας, τα διαδέχθηκε η απόλυτη επιθυμία και επιδίωξη να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε γι’ αυτήν. Δεν είχαμε καιρό για χάσιμο. Από τους πρώτους έξι μήνες της ζωούλας της, μπαίνουμε σε έναν καθημερινό αγώνα ειδικής εκπαίδευσης, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα.

Φτάνοντας στα τέσσερά της χρόνια, μας συστήνουν την Κολύμβηση σαν απαραίτητο κομμάτι της εκπαίδευσης αυτής, διότι σαν άθλημα έχει εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες για όλα τα παιδιά, ακόμα περισσότερο για τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες.

Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους. Απευθύνθηκα στη τότε Δημοτική Αρχή και στον αντίστοιχο σύλλογο Κολύμβησης που υπήρχε, προκειμένου να βοηθήσει. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε… Αντίστοιχα προγράμματα για παιδιά με Ειδικές Ανάγκες δεν υπάρχουν.». Απογοήτευση, Θυμός, Λύπη, Μοναξιά… Στην συγκεκριμένη αυτή συζήτηση ήταν παρούσα μία προπονήτρια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Δήμου μας. Πλησιάζοντάς μας, μας ζήτησε να πάρει την Φαίδρα αγκαλιά και  προτείνει να αναλάβει την εκπαίδευσή της. Αιφνιδιαστήκαμε από την πρότασή της, διότι μέχρι στιγμής λαμβάναμε μόνο αρνητικές απαντήσεις και συμπεριφορές απέναντι στο «διαφορετικό παιδί μας». Συμφωνήσαμε και πήραμε δύναμη να ξεκινήσουμε τον δικό μας αγώνα, αντλώντας πλέον  Δύναμη, Θέληση, Σεβασμό και το κυριότερο Αγάπη…

Ξεκίνησα τις επαφές με γονείς που είχαν βιώσει παρόμοιες άκαρπες καταστάσεις, προσφεύγοντας σε συλλόγους και φορείς, αναζητώντας μάταια λύσεις. «Όποιος έχει το πρόβλημα, έχει και τη λύση» λέει μια παλιά παροιμία. Προτείνω να δημιουργήσουμε ένα Κολυμβητικό Όμιλο για τα παιδιά μας. Σκοπός, η εκπαίδευση μέσα από την κολύμβηση και γιατί όχι, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε παιδιού, η προπόνηση σε αγωνιστικό ή πρωταθλητικό επίπεδο, αποδεικνύοντας έτσι πως η διαφορετικότητα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά τους. Ένας εκπαιδευτικός που είχα την τύχη να ακούσω ένα βράδυ σε μια σχολική αποφοίτηση, ανέφερε πως «η ζωή μας δεν είναι ένας αγώνας δρόμου που παλεύουμε ποιος θα φτάσει πρώτος, αλλά ένας αγώνας σκοποβολής, που αγωνιζόμαστε να βρεθούμε πιο κοντά στο στόχο μας!». Αυτό θέλαμε κι εμείς οι γονείς για τα παιδιά μας. Να τα οδηγήσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά σε έναν στόχο που θα μπορούν να αγγίξουν με τη δύναμη και τη θέληση που πραγματικά κρύβουν μέσα τους, αποκαλύπτοντας έτσι τις Ειδικές Ικανότητες τους! Με τη στήριξη των Γονέων και την βοήθεια της κας Κορωναίου, που πλέον ήταν και προπονήτρια της Φαίδρας, απευθυνθήκαμε στην Δημοτική Αρχή του τόπου μας. Ο τότε αντιδήμαρχος κος Μπούκας, μας προτείνει να έρθουμε σε επαφή με τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟ». Πρόεδρος ήταν ο κος Παπαγεωργίου Δημήτριος. Όταν έμαθε τον λόγο που θέλαμε να συνεργαστούμε, μας υποδέχθηκε με χαρά. Αναλαμβάνουμε όλοι μαζί ώστε να γίνουν οι απαραίτητες
ενέργειες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο σωματείο που θα ονομάζεται, Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΑΜΕΑ».

Το 2009, η ομάδα μας, ξεκινά με την Φαίδρα, τον Δημήτρη, τον Τάσο, και τον Νεκτάριο. Τα ενεργά μέλη που δραστηριοποιούνται στην αρχική αυτή φάση του σωματείου, είναι 24. Το 2013, η ομάδα μας απαρτίζεται από 16 αθλητές, αριθμός ικανοποιητικός για να μπορέσουμε να αναγνωριστούμε και επίσημα από την Δημοτική Αρχή, από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και κατά συνέπεια από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Τα ενεργά μέλη έχουν αυξηθεί σε 33. Τα 2015, ήδη έχουν δημιουργηθεί τρία τμήματα τα οποία είναι: το εκπαιδευτικό, το προ αγωνιστικό και το αγωνιστικό. Το δυναμικό της ομάδας, έχει φτάσει τους 34 αθλητές. Οι προπονήσεις τους σχεδόν σε καθημερινή βάση, πραγματοποιούνται πλέον από τρεις προπονήτριες, που με αμέριστο ενδιαφέρον και αγάπη στηρίζουν τις προσπάθειες των παιδιών μας. Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρω, πως εκτός από το εκπαιδευτικό και προπονητικό πρόγραμμα κολύμβησης, το σωματείο μας, έχει την δυνατότητα να παρέχει, ψυχολογική υποστήριξη σε γονείς, παιδιά και προπονητές, από έμπειρους και αξιόλογους επιστήμονες, ειδικούς ψυχικής υγείας. Σημαντική βοήθεια προσφέρει ο Αθλητίατρος, ο οποίος, επεμβαίνει επιστημονικά στον τρόπο διατροφής και υγείας των αθλητών μας.

Τέλος, ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΑΜΕΑ» έχει διευρύνει τους ορίζοντές
του και προς τον καλλιτεχνικό τομέα ιδρύοντας την νεοσύστατη θεατρική ομάδα με τους αθλητές του στο «ρόλο» των ηθοποιών.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο «Ιππόκαμπο » και τον πρόεδρο Παπαγεωργίου Δημήτρη, την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία και όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν να δημιουργηθεί αυτός ο Όμιλος. Επίσης θα ήταν πολύ σημαντικό να μην ξεχάσω να αναφερθώ στην δημοτική αρχή του τόπου μας, που με όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει, δεν παύει να είναι παρούσα και να μας στηρίζει στο τόσο σημαντικό έργο που έχουμε αναλάβει να φέρουμε εις πέρας.

«Λένε πως όταν βάζεις στόχο το φεγγάρι,
ακόμα και εάν αποτύχεις θα βρεθείς ανάμεσα στα αστέρια…»
Γνωμικό

Εμείς βάλαμε στόχο το φεγγάρι, να λάμπει πάντα στο δρόμο των παιδιών μας, στη δύσβατη αυτή πορεία της διαφορετικότητας που διανύουν. Θα είμαστε εκεί, κοντά τους, να δημιουργούμε τους στόχους στον αγώνα σκοποβολής της ζωής τους.

Μαρκίδης Εμμανουήλ